fra Fredriksstad Blad 7. februar 2016

Unger med rekordoverskudd på 90 millioner kroner – Multiconsult vokste og ansatte flere – Biobe med 6,2 millioner i pluss i fjor

Nå blir én av dem Årets Bedrift 2016

Årets bedrift i Fredrikstad kommer til å bli enten Unger Fabrikker, Multiconsult eller Biobe.

Av Marianne Holøien
– Dette betyr veldig mye og er en honnør til hele organisasjonen. Det har gått bedre og bedre her de siste årene, sier Jan Ivar Ruud, administrerende direktør ved Unger Fabrikker på Nabbetorp.

Rekordresultat
Og tallene til selskapet, som leverer ingredienser som brukes i rengjøringsmidler og hygieneartikler, bekrefter at de virkelig har gått bedre og bedre år for år: I 2014 var resultatet før skatt på 34,7 millioner kroner. I 2015 doblet bedriften og endte med rekordresultat på rundt 70 millioner kroner. I 2016 satt selskapet enda en ny rekord med et resultat på hele 90 millioner kroner.

Nå er de nominert sammen med Biobe og Multiconsult til Årets bedrift i Fredrikstad, som deles ut 16. februar.

– Det er veldig hyggelig. Det betyr jo at noen legger merke til det vi gjør og at vi har gjort noe riktig, sier Armand Åsheim. Han er regiondirektør i Multiconsult, som holder til midt i sentrum og har vokst seg inn i nye markedsområder. Blant annet har de satset hardt på samferdselsprosjekter. Dermed vokser de også med nye ansatte for hvert år og i fjor ble 14 nye mennesker ansatt i bedriften.

– Men noen falt fra, så jeg tror vi sitter igjen med ti nye ansatte i netto, sier Åsheim.

Ansetter stadig flere
– Hva tror du at dere har gjort som gjør at dere er nominert?

– Jeg tror det handler litt om at vi har vokst en del de siste. Det er blitt flere arbeidsplasser rett og slett, sier Åsheim. Siden selskapet er børsnotert, kan ikke han røpe resultatet fra 2016.

– Det eneste jeg kan si er at jeg er rimelig godt fornøyd. Vi økte blant annet salget vårt sammenlignet med året før, sier Åsheim.

Hos plastprodusenten Biobe på Lisleby er det også stor glede over nominasjonen.

– Det er vi veldig stolte over, sier fungerende daglig leder Eirik Bjørnsen. Også han kan fortelle om et pent fjorårsresultat: 6,2 millioner kroner før skatt.

– Det er ikke til å stikke under stol at Biobe også hadde noen tøffe år i forbindelse med finanskrisen. Vi er jo sårbare når det blir mindre drift i den internasjonale industrien siden vi eksporterer så mye. Nå har vi hatt noen gode år, og det er hyggelig å få være med på den oppturen, sier Bjørnsen, som har vært salgs-og markedssjef siden januar 2014 og tiltrådte som daglig leder 1. februar i år.

– Lagt grunnlaget lenge
Han har ikke studert kriteriene for prisen i detalj ennå.

– Men jeg tror at man har lagt grunnlaget i mange år her. Nå har vi en veldig kompetent arbeidsstokk som jobber effektivt. Og når vi får inn volum av en viss størrelse, drar vi nytte av stordriftsfordelene med det. Vi har også klart å få en produktportefolio som passer vår bedrift bedre, slik at vi får brukt litt mer av den unike kompetansen vi har. Den er unik på den måten at det ikke nødvendigvis er mer lønnsomt å produsere slike produkter i lavkostland enn her, sier Bjørnsen.

Jan Ivar Ruud i Unger Fabrikker har også noen tanker om hvorfor den tradisjonsrike bedriften på Nabbetorp er nominert.

– Vi har kuttet ut agentene våre og heller satset på egne salgsfolk, vi har opprettet egen utviklingsavdeling, satset en god del på automatisering av produksjonen samt gjort mye på opplæring og innovasjon. Jeg synes det er særlig hyggelig at ved å kutte ut agentene, har vi tatt aktivitet hjem til Norge – og ser at det er positivt for oss, sier han.